033 2851874


Wat is staar en wat zijn de symptomen?

Wat is staar en wat zijn de symptomen?

Geplaatst op 25 april 2019

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. De ooglens zorgt er (deels) voor dat beelden scherp gesteld worden in het oog (op het netvlies), zodat beelden scherp worden gezien.Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder, zodat beelden minder scherp in het oog (op het netvlies) geprojecteerd worden. Het minder helder worden van de lens noemen we staar.

De eiwitten in de normale lens gaan in de loop der jaren samenklonteren waardoor de lens minder helder wordt. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. De snelheid van verslechtering is van persoon tot persoon verschillend.

De klachten die u kunt krijgen van staar

1 Waziger zien.

2 Minder waarneming van kleuren.

3 Dubbel zien of schaduwbeelden met één oog.

4 Lichtschitteringen of verblinding door licht.

5 Veranderde brilsterkte.

6 Meer lichtbehoefte bij lezen.Om erachter te komen of er inderdaad sprake is van staar, bekijkt onze optometrist uw ogen met een speciale lamp een spleetlamp ( microscoop ). Met deze lamp kan de optometrist het voorste deel van het oog bekijken. Daar bevindt zich de ooglens. Daar kan de specialist zien of er troebelingen zijn en hoe ver deze zich hebben ontwikkeld. Wij van Uwoptiek hebben contacten met de Bergman clinic en kunnen u gelijk doorverwijzen.

Lees ook deze blogs

Meer blogs

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en blogs?

Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief