033 2851874


myopie controle

‘ Steeds meer jongeren mogelijk bijziend door gebruik smartphones en tablets’

Geplaatst op 15 maart 2019

Het Erasmus MC stelt dat het gebruik van tablets of smartphones leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Een kwart van de dertienjarigen is bijziend. Dit aandeel was voorheen kleiner, constateren onderzoekers. Oogdeskundigen van het Erasmus MC doen hiernaar onderzoek onder duizenden kinderen in Rotterdam.

Het gedrag van de kinderen is de laatste jaren flink aan het veranderen. Speelden de kinderen vroeger veel buiten is het nu zo dat steeds meer kinderen graag met hun tablet of smartphone in de weer zijn dit meldt de site van NU.nl. Hierdoor raken hun ogen niet gewend aan in de verte te kijken. De ogen kregen vroeger veel meer licht omdat de kinderen meer buiten speelde.

“Bijziendheid wordt onder meer veroorzaakt doordat het oog te weinig licht krijgt”, als kinderen te veel binnen zitten. Dat is een situatie waar kinderen vroeger veel minder aan werden blootgesteld.”

Om problemen te voorkomen, zouden kinderen minder lang achter schermen moeten zitten en vaker buiten moeten spelen.

Onder volwassenen heeft ongeveer een kwart van de bevolking last van bijziendheid. Maar de aandoening manifesteerde zich in het verleden nog niet in deze mate bij zulke jonge kinderen.

Lees ook deze blogs

Meer blogs

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en blogs?

Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief