Met het stijgen van de leeftijd komen sommige aandoeningen aan het oog vaker voor. Andere aandoeningen geven pas in een later stadium klachten. Vroegtijdige diagnose, behandeling en/of adviezen kunnen de gezondheid van je ogen ten goede komen. Hieronder vind je handige richtlijnen die aangeven wanneer je het best naar de optometrist kunt gaan:

Preventief

Als je boven de 40 jaar bent, geen klachten hebt, maar wel graag wilt weten hoe het met de gezondheid van je ogen gesteld is.

Vervolg onderzoek

Als er na een eerdere oogmeting een aanleiding wordt gevonden om verder uitgebreid optometrisch onderzoek te laten doen.

Erfelijke aandoening

Als er in de familie een oogaandoening voorkomt, zoals macula degeneratie of glaucoom.

Specifieke klachten

Zoals dubbelzien, last van droge ogen, vlekken of flitsen in het gezichtsveld ziet en graag wilt weten wat hiervan de oorzaak is.

Oogheelkundig

Als er vanwege de gezondheid regelmatig een optometrisch onderzoek nodig is (bijvoorbeeld bij diabetes, glaucoom of een hoge bloeddruk).

Heb je een vraag?

Neem contact op

 

Optometrisch onderzoek

Bij UW Optiek+Oogzorg in Scherpenzeel kunnen we verschillende oogonderzoeken uitvoeren. Met onze onderzoeken kunnen wij uw oogsterkte meten, de binnen- en buitenzijde van je ogen screenen, uw oogfuncties en de gezondheid van uw ogen bepalen.

Optometrisch onderzoek + OCT-scan

Een optometrisch onderzoek begint altijd met het meten van de oogdruk. Vervolgens doet de optometrist een oogmeting, waarbij de sterkte van je ogen wordt bepaald. Daarna bekijkt hij de gezondheid van je ogen. Hij onderzoekt verschillende oogfuncties zoals de samenwerking van je ogen. Vervolgens kijkt hij naar mogelijke aandoeningen in het hoornvlies, netvlies en de ooglens. Een aandoening waar je aan kunt denken is bijvoorbeeld staar.`

Daarnaast maakt de optometrist een zogenaamde OCT-scan en fundus-foto’s zodat we een gedetailleerde opname van het netvlies, de ‘gele vlek’, en de oogzenuw hebben. Met een OCT-scan kan hij afwijkingen constateren. Hij controleert je ogen op diabetische retinopathie, macula degeneratie en glaucoom. De resultaten van het onderzoek kunnen wij, indien gewenst, delen met je huisarts.

Oogmeting

Twijfel je over de sterkte van je ogen? Laat je ogen dan bij ons meten door een gediplomeerde opticien.

OCT Scan

Bij UW Optiek+Oogzorg kunt u ook terecht met vragen over de gezondheid van uw ogen. Met behulp van de speciale apparatuur voeren we een OCT-scan uit, waarmee we inzicht krijgen in uw oogstructuur en eventuele afwijkingen of oogziektes aan het licht kunnen brengen.

Goed en helder zicht is afhankelijk van verschillende onderdelen van het oog. Veel zichtbedreigende processen in het oog zijn moeilijk op te sporen en alleen te behandelen bij een vroege detectie. Het gaat hierbij vooral om aandoeningen in de macula of rond de oogzenuw.

Met een Optical Coherence Tomography (OCT) – scan kunnen wij de lagen van het netvlies in beeld brengen. De OCT gebruikt infrarood licht op dezelfde wijze als bij een echografie. Daarmee is de test snel en veilig uit te voeren.

Met de beelden die dit instrument levert zijn verschillende oogaandoeningen, zoals macula degeneratie, maculaoedeem, macula-‘pucker’ en glaucoom, in een vroeg stadium op te sporen. Ook is de OCT uitermate geschikt om bestaande afwijkingen te monitoren.

Een OCT-scan wordt bij Uw Optiek+Oogzorg additioneel uitgevoerd naast een basis optometrisch onderzoek. Doordat de OCT niet alleen de oppervlakkige en zichtbare laag in beeld brengt, maar alle lagen van het oog, kan de optometrist een veel beter inzicht krijgen in welke afwijking het betreft en wat de ernst van de afwijking is.

Wanneer bij de OCT-scan een afwijking wordt gevonden waarvoor behandeling nodig is, zal de optometrist uw huisarts inlichten met het advies u door te verwijzen naar de oogarts.

Maak vandaag nog een afspraak om te kijken hoe gezond uw ogen zijn. Voor meer info over de OTC scan hier

Maak een afspraak

Wij verkopen de volgende merken

Uw vraag, onze zorg

Bent u benieuwd hoe het ervoor staat met de kwaliteit van uw ogen en uw zicht? Voer uw telefoonnummer in, dan zullen wij contact met u opnemen.

Onze website maakt
gebruik van cookies

De website van UW Optiek + Oogzorg maakt gebruik van functionele- en analytische cookies. Deze zijn nodig om de site goed te laten functioneren en maken geen gebruik van uw persoonlijke gegevens.

Ik begrijp het    Privacy verklaring